Vraag van de maand

Uit onverdeeldheid watte? Deze maand kregen we volgende vraag:

Wat zijn de kosten als mijn aandeel in het huis wordt overgenomen door mijn 2 broers?

Met andere, “chiquere” woorden uitgedrukt: “wat als ik uit de onverdeeldheid met mijn broers wil treden?”

Voor we aan het antwoord beginnen even een heel korte toelichting:

Er zijn twee soorten “uitonverdeeldheid” treden:

1) wanneer een koppel een huis samen heeft aangekocht maar uit elkaar gaat

2) wanneer broers en zussen of andere personen samen een huis bezitten en de onverdeeldheid wensen stop te zetten, of deels wensen stop te zetten, zoals in de vraag hierboven.

Vandaag gaan we verder ingaan op het tweede senario. Uiteraard zijn er aan een uitonverdeeldheidtreding kosten verbonden. Zo zijn er kosten die aan de notaris moeten betaald worden voor het opmaken van de akte (want uiteraard, dit moet notarieel worden vastgelegd), maar ook onze overheid staat in de rij om hierop kosten te rekenen. Deze kosten heten vandaag “verdeelrecht” en werden vroeger registratierechten genoemd. Het verdeelrecht bedraagt 2,5% en wordt aangerekend bij het verlijden van de akte. Er zijn twee pistes:

  1. lndien er een onverdeeldheid blijft bestaan tussen de andere broers, wordt het verdeelrecht berekend op de waarde van het overgedragen aandeel.
  2. Stel dat het pand uiteindelijk wordt overgenomen door 1 broer, en er komt aldus een einde aan de onverdeeldheid, wordt het verdeelrecht berekend op de totale waarde van het pand.

En wat met de kosten?

In principe zijn de kosten (notaris, verdeelrecht e.a.) ten lastse van de massa (standaard), maar hierin kunnen wel andere afspraken gemaakt worden. In 99% van de gevallen worden in de parktijk de kosten gedragden door de overNEMER. Je kan natuurlijk als overLATER deze kosten ook voor je rekening nemen, maar dit wordt meestal niet gedaan.

 

Ook een vraag of meer weten over dit onderwerp? Contacteer me gerust!

Sophie Vandewalle – Vastgoedmakelaar-expert,

Zaakvoerder Immo SIR

 

bron: https://www.vlaanderen.be/verdeelrechten-registratiebelastingen