Kleine huisjes, groot beschrijf?

Kleine huisjes, grote huisjes –> klein of groot beschrijf?!

Of je “klein” of “groot” beschrijf moet betalen bij de aankoop van je woning zal afhangen van enkele voorwaarden, waaronder het kadastraal inkomen (het KI) van die woning.

Een kadastraal inkomen lager dan 745 geeft recht tot aankoop onder een verlaagd registratietarief van 5% ipv 10%. Opgelet: naast het KI wordt uiteraard ook gekeken naar andere zaken zoals aankoop van je eerste woning, zal je er effectief je domicilie plaatsen, … e.d.

Nu is het belangrijk om te weten dat het kadastraal inkomen een fictief huurinkomenbetreft. Met als laatste update (ofwel perequatie om het helemaal correct te zeggen) 1974.

Een beetje ge-outdate dus. Zo kwam het in de praktijk voor dat je klein beschrijf kon krijgen voor een mega-fanatische hoeve of woning in de stad waarvoor je makkelijk ettelijke honderdduizenden euro’s voor op tafel moest leggen.

“Niet juist” zeggen ze nu. Vanaf nu zal de notaris bij de aanvraag van een kadastrale legger voor het gebruik voor bekomen van verlaagde registratierechten ook de verkoopprijs van de woning moeten opgeven. Op basis daarvan kan een herevaluatie van het kadastraal inkomen volgen, waardoor er op het ogenblik van de aankoop van de woning (bij compromis dus), op heden eigenlijk geen garantie meer kan gegeven worden over de mogelijkheid tot aankoop van verlaagde registratierechten.

Dit in een notendop als actuele stand van zaken. Wil je meer weten? Lees gerust even onderstaand artikel of laat je correct begeleiden bij je aankoop/verkoop.

Een verwittigd mens is er twee waard. Want bij de aankoop van je woning kan een verlaagd of verhoogd registratierecht wel degelijk duizenden euro’s schelen op het totaal project welke dikwijls het verschil zullen maken bij de haalbaarheid van jouw nieuwe aankoop.

Bij SIR kan u terecht voor de verkoop van uw woning, maar ook voor onafhankelijk advies bij de aankoop.

Wij begeleiden u graag.

http://cibweb.be/…/bescheiden-woning-kopen-geen-garantie-me…

Door Sophie Vandewalle: 28/11/2017

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *