Ik deed net een bod op een huis! Wat nu?

Ik deed een bod op een woning. Wat nu?

Je deed (na alle nodige research gedaan te hebben) een bod op een woning en hoera! Je kreeg zonet het goede nieuws: het bod werd aanvaard.

Hopelijk weet je intussen dat dit alles best schriftelijk verloopt (alles te maken met de bewijslast – want bewijs maar eens dat iemand al dan iets wel of niet gezegd heeft).

Een goede vastgoedmakelaar zal dit met jou in goede banen leiden, zodat je je hier geen zorgen over moet maken. Maar in een notendop:

  • Nadat het bod werd aanvaard zal een onderhandse verkoopsovereenkomst (of compromis) opgemaakt worden
  • De compromis wordt dan bezorgd aan je bank en je notaris (dit kan je zelf doen maar bij een aankoop via een vastgoedmakelaar zal deze dit voor jou in orde brengen)
  • Tussen de compromis en de akte zit standaard maximum 4 maanden (kan vanaf geweken worden onder bepaalde voorwaarden). In deze tijd zullen de notaris en de bank alles in orde brengen voor respectievelijk de aktes en de lening.
  • De notaris bezorgt je ook tijdig een afrekening voor je aankoop. Hierop staan duidelijk al je kosten als koper, het bedrag dat de bank zal meebrengen en het bedrag dat je al dan niet zelf moet voorzien.
  • In principe worden de sleutels overgedragen bij de akte (lees hier meer over de sleuteloverdracht)

Laat je in heel deze procedure bijstaan door de juiste professional(s)! Dit is mogelijks dé belangrijkste (en duurste) aankoop van je leven, dus hier kan je je geen fouten permitteren.

Wist je overigens ook dat wij een speciale dienst aanbieden: aankoopbegeleiding. Indien je elders een woning aankoopt, kan je via ons de nodige bijstand verkrijgen voor je aankoop.

Koop je via immo SIR een woning? Dan is deze begeleiding steeds inbegrepen zodat je met een gerust hart je handtekening kan zetten.

Nog vragen over de sleuteloverdracht bij verkoop van onroerend goed of een ander vastgoed-gerelateerd onderwerp? Contacteer me gerust!

Afbeelding met tekst, tafel, muur, binnen Automatisch gegenereerde beschrijving

Sophie Vandewalle – Vastgoedmakelaar-expert,

Zaakvoerder Immo SIR