Sleuteloverdracht bij aankoop

Wanneer krijg ik de sleutels van mijn nieuwe huis?

16 december 2021

Wanneer krijg ik de sleutels van mijn nieuwe huis?

 

Bij de aankoop van de woning komt nogal wat kijken, dat is een feit dat zeker is. Ik kreeg deze week de vraag van een volger op Instagram wanneer ze de sleutels zou krijgen van de woning die gekocht heeft zodat ze haar verhuis kon inplannen.

Als standaard en als er niets specifiek afgesproken werd, mag je ervan uitgaan dat de sleuteloverdracht gewoon plaatsvindt bij de notariële akte. In de praktijk is het dan zo dat je vlak voor of vlak na de akte afspreekt met de verkopers ter plaatse in de woning om de sleutels te overhandigen en de tellerstanden te noteren.
Zeker in deze tijden is een afspraak ter plaatse in de woning aangewezen, omdat we zien dat de akte via video verloopt en dus ieder gewoon bij zijn notaris zit.

Steeds vaker zien we tegenwoordig dat de verkopers nog even na de akte willen blijven wonen zodat ze de tijd hebben om te kunnen verhuizen naar het nieuwe pand. Het gaat heel vaak over koppeldossiers (een treintje) waar de ene verkoop gekoppeld is aan de andere (soms wel 3 of 4 aan elkaar). In zulke dossiers is het uber-belangrijk om dit goed af te spreken op voorhand en in elkaar te laten passen. Een sleuteloverdracht die niet bij de akte gebeurt dient schriftelijk vastgelegd te worden.

Enkele voorbeelden:

  • Indien de overdracht van de sleutels voor de akte plaatsvindt wordt bijvoorbeeld afgesproken dat er geen werken mogen uitgevoerd worden.
  • Indien de overdracht van de sleutels na de akte plaatsvindt is het bijvoorbeeld belangrijk dat erin staat dat de verkoper het pand als een goed huisvader (**) dient te onderhouden en de herstellingen nog dient uit te voeren die ook door een vruchtgebruiker dienen uitgevoerd te worden (deze staan opgesomd in het B.W. (**) de term goed huisvader is onlangs gewijzigd in het genderneutrale: “redelijk en voorzichtig persoon” – maar dat is stof voor een andere post).

Er kan ook altijd een prijs geplakt worden op het feit dat iemand de sleutels voor of na de akte krijgt. Het is belangrijk dat je hier niet spreekt over “huurgeld” maar over een “bezettingsvergoeding”. Dit is een heel belangrijke nuance!

Indien de verhuurder langer dan een maand na de akte blijft wonen, is het tevens belangrijk dat er een pro fisco waarde op het genot gezet wordt. Dit klinkt mogelijks chinees, maar een goede vastgoedmakelaar zal dit voor jou allelaam correct vastleggen en met jou overlopen.

 

En dan tot slot, samenvattend enkele concrete aandachtspunten:

  • Het kan interessant zijn om voor de akte even af te spreken voor de sleuteloverdracht zodat je kan checken dat alles in orde is in de woning
  • Bij het overhandigen van de sleutels ook meteen de tellerstanden noteren (gas, water en elektriciteit en de verhuispapieren hiervan ondertekenen).
  • Als je iets anders afspreek – dus de sleutels niet bij de akte – zorg er dan voor dat dit allemaal zeker schriftelijk wordt afgesproken! Goede afspraken maken goede vrienden! 😉
  • Bij koppeldossiers is het belangrijk al die data goed op voorhand af te stemmen zodat alles goed in elkaar past. Een goede makelaar kan jou hier zeker bij helpen en ervoor zorgen dat dit in goede banen wordt geleid.

 

!! Let op: dit artikel is slechts een heel summiere samenvatting van wat mogelijk is. Laat je bij het opstellen van afspraken en de daarbij horende schriftelijke overeenkomsten steeds professioneel begeleiden want hier komt nog veel meer bij kijken (spitsing kosten, onroerende voorheffing, fiscaliteit,…)!

Nog vragen over de sleuteloverdracht bij verkoop van onroerend goed of een ander vastgoed-gerelateerd onderwerp? Contacteer me gerust!

Afbeelding met tekst, tafel, muur, binnen Automatisch gegenereerde beschrijving

Sophie Vandewalle – Vastgoedmakelaar-expert,

Zaakvoerder Immo SIR