Afbeelding van een syndicus.

De 5 meestgestelde vragen aan een syndicus

De 5 meestgestelde vragen aan een syndicus

Wie ervoor kiest om een appartement te kopen, zal te maken krijgen met een syndicus. Alleen weten weinig mensen wat een syndicus precies is en waarvoor ze op hem kunnen rekenen. Laten we daarom eens kijken naar de 5 vragen die het meest gesteld worden over en aan een syndicus!

Wat is een syndicus?

Een syndicus is verantwoordelijk voor het beheer van de mede-eigendom in een gebouw. Maar wat houdt mede-eigendom precies in? Mede-eigendom omvat alle gemeenschappelijke delen van een gebouw, zoals de trappenhal, liften, daken en muren, die gedeeld worden door alle eigenaars van de appartementen.

Wat zijn de taken van een syndicus?

Een syndicus is van alle markten thuis, want zijn rol heeft zowel juridische, administratieve en technische aspecten. Onder het administratief beheer valt onder meer het bijhouden van de boekhouding en het organiseren van algemene vergaderingen. Technisch beheer houdt in dat de syndicus ervoor zorgt dat het gebouw goed onderhouden wordt en dat eventuele werkzaamheden worden uitgevoerd. Juridisch gezien vertegenwoordigt de syndicus de vereniging van mede-eigenaars en zorgt ervoor dat alle regels worden nageleefd. Daarnaast fungeert de syndicus ook als tussenpersoon, tussen de eigenaren onderling maar ook tussen de eigenaren en leveranciers. 

Hoe stel je een syndicus aan?

In de meeste gevallen wordt de syndicus gekozen tijdens de algemene vergadering van de mede-eigenaars, waarbij de meerderheid beslist. Soms wordt de syndicus echter al aangesteld door de bouwpromotor bij nieuwbouwprojecten, of door een vrederechter wanneer er onenigheid is tussen de mede-eigenaars. Dit is natuurlijk eerder de uitzondering dan de regel.

Ook belangrijk om weten is dat een syndicus voor maximaal 3 jaar aangesteld kan worden. Daarna moet de syndicus opnieuw verkozen worden tijdens de algemene vergadering. 

Hoe verdeel je de kosten in een appartementsgebouw?

De kosten worden doorgaans verdeeld op basis van verdeelsleutels, die zijn vastgelegd in de basisakte van het gebouw. Deze verdeelsleutels bepalen hoeveel elke eigenaar moet bijdragen aan de gemeenschappelijke kosten, op basis van bijvoorbeeld het aantal aandelen dat ze bezitten.

Stel dat het gaat om een appartementsgebouw gaat met 10 appartementen en 1000 aandelen, dan zou het kunnen dat elk appartement 100 aandelen bezit en alle kosten netjes door 10 gedeeld worden. In de praktijk zal dit echter zelden voorkomen, aangezien meestal niet alle appartementen even groot zijn. Zo zal het ene appartement misschien 150 aandelen hebben en het andere slechts 75. 

Wat als je je appartement wil verkopen?

Naast de standaard stappen die je zou nemen bij de verkoop van een woning, moet je ook de syndicus informeren. De syndicus moet bepaalde informatie verstrekken aan de koper, zoals de bedragen van het werkkapitaal en het reservekapitaal, eventuele achterstallige betalingen en gerechtelijke procedures die van invloed kunnen zijn op de mede-eigendom.


Beluister of bekijk aflevering 26 van Immo Talks via Spotify of YouTube.