Hypothecair krediet om je woning te financieren

Hoe financier je je woning?

Hoe financier je je woning?

Een woning kopen is net iets complexer dan een nieuw paar schoenen. Dat komt omdat je in de meeste gevallen beroep zal doen op een hypothecair krediet. Maar hoe werkt dit precies, waar houd je best rekening mee en zijn er ook nog andere opties? Met haar 20 jaar ervaring als financieel adviseur, biedt Sharon ons waardevolle inzichten in hoe je jouw vastgoed kunt financieren.

Hoeveel kan ik lenen?

Het bedrag dat je kunt lenen, hangt af van verschillende factoren. Banken kijken naar je inkomen, je uitgaven, je spaargeld en de waarde van het onroerend goed dat je wilt kopen. Meestal kun je maximaal 80 tot 90 procent van de waarde van de woning lenen. De rest moet je zelf financieren. Hoewel het minder vaak voorkomt, is het ook vandaag de dag nog steeds mogelijk om 100% te lenen. 

Wat zijn de kosten van een hypothecair krediet?

Naast de rente die je betaalt over het geleende bedrag, zijn er nog andere kosten verbonden aan een hypothecair krediet. Denk aan notariskosten, dossierkosten en eventueel kosten voor een schatter die de waarde van je toekomstige woning bepaalt. Meestal komt dit neer op een 7% à 8% van het aankoopbedrag van je woning. 

Het is belangrijk om deze kosten in je budget op te nemen, want dit bedrag kan niet mee ontleend worden. Dat betekent dat je dit van je eigen kapitaal moet kunnen betalen.

Hoe kies ik de juiste hypotheek?

Er zijn verschillende soorten hypotheken, zoals een vaste rente, een variabele rente of een combinatie van beide. Bij een vaste rente blijft je maandelijkse aflossing hetzelfde gedurende de hele looptijd van de lening. Bij een variabele rente kan de maandelijkse aflossing variëren, afhankelijk van de marktrente. Het is belangrijk om je goed te laten adviseren door een bank of een onafhankelijke hypotheekadviseur om de beste keuze te maken.

Wat is een schuld-saldo verzekering?

Een schuld-saldo verzekering is een overlijdensverzekering die het openstaande kredietbedrag aflost bij overlijden van de verzekerde. Dit biedt zekerheid aan de nabestaanden en voorkomt dat zij met de schulden blijven zitten. Hoewel banken deze verzekering niet mogen verplichten, geven ze vaak een aanzienlijke rentekorting als je deze wel afsluit.

Tips voor het verzamelen van eigen middelen

Voor veel mensen is het een uitdaging om voldoende eigen middelen te verzamelen. Daarom is het slim om hier zo jong mogelijk mee te starten. Fiscaal vriendelijk sparen kan hierbij helpen. Twee belangrijke opties zijn pensioensparen en langetermijnsparen. 

Bij pensioensparen krijg je jaarlijks een belastingvermindering van 30% op het gespaarde bedrag, waardoor je sneller een kapitaal kunt opbouwen. Langetermijnsparen werkt op een vergelijkbare manier, maar biedt een grotere fiscale korf, berekend op basis van je inkomen. Het mooie van langetermijnsparen is dat je na een aantal jaren voorschotten kunt opnemen uit deze polis, wat nuttig kan zijn voor de eigen inbreng bij de aankoop van vastgoed.

Conclusie

Of je nu kiest voor eigen kapitaal of een krediet, het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn en de juiste keuzes te maken. Begin vroeg met sparen, overweeg fiscaal vriendelijke opties en raadpleeg altijd een financiële adviseur om de beste financieringsstrategie voor jouw situatie te bepalen. Vastgoed kopen is een van de grootste aankopen in je leven, dus zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en de juiste stappen zet.


Beluister of bekijk aflevering 28 van Immo Talks via Spotify of YouTube.