Bieden onder gesloten omslag: hoe pak je dat aan?
Bieden onder gesloten omslag: hoe pak je dat aan?
Twee jaar geleden kocht Yoni Roussel een woning, een periode waarin iedereen op zoek was naar een huis en er makkelijk 50 tot 60 bezoeken per woning waren. Toen bleek dat er nog 15 andere geïnteresseerde kopers waren, werd er besloten om onder gesloten omslag te bieden. Hoe dat precies werkt en hoe je dit het best aanpakt? Yoni deelt zijn persoonlijke ervaring.
Dag Yoni. Hoe hebben jullie dat aangepakt toen jullie vernamen dat jullie een bod onder gesloten omslag moesten doen?
We hebben eerst nagedacht over wat het maximum was dat we konden bieden. We hebben daarvoor onze eigen inleg bekeken, samen met hoe ver we konden gaan bij de bank om de maandelijkse afbetaling nog behapbaar te maken.
Daarnaast hebben we ook gekeken naar wat de woning voor ons persoonlijk waard was. Daarbij hebben we dan ook in rekening genomen welke kosten wij eventueel nog zouden hebben, want die moesten natuurlijk ook nog binnen ons budget passen.
Hadden jullie schrik van het systeem van bieden onder gesloten omslag?
Niet echt. Het heeft gewoon voor- en nadelen. Het nadeel is dat je niet weet wat anderen bieden. Zit je ver boven of onder het bod van anderen? Je weet het niet. Het voordeel is dat je niet tegen elkaar opbiedt, waardoor de prijs niet opgeblazen wordt.
Stel dat iemand tegen jou zegt dat ze een huis willen kopen en dat er onder gesloten omslag geboden moet worden, zou je dan aanraden om eraan mee te doen?
Ja, absoluut. Wij hebben ooit op een huis geboden en kregen te horen dat we overboden waren. Vanuit een emotionele reactie hebben wij toen meer geboden dan we eigenlijk wilden, dus ik was heel blij toen we de dag erna telefoon kregen dat we weer overboden waren want we hadden het gewoon niet kunnen betalen.
Met de gesloten omslag heb je tijd om je bod goed te overwegen en die emotionele reactie te vermijden.
Wat ging er door jullie heen op het moment dat jullie hoorden dat jullie het hoogste bod hadden gedaan?
Het eerste wat we voelden waren de blikken van de andere koppels. Dat is natuurlijk één van de nadelen. En dan komt dat besef dat het huis van jou is. Ik wou toen het liefst gewoon meteen nog eens naar binnen gaan om het allemaal terug te zien.
Zijn er nog tips die jij zou willen geven aan mensen die onder gesloten omslag gaan bieden?
Ik zou aanraden om vooral rustig te blijven en goed na te denken over wat het bedrag is dat die woning jou waard is. Want eenmaal je een bod doet, is het bindend. Doe dus wat afstand van het emotionele aspect.
Uiteraard is een woning kopen altijd emotioneel, maar je moet ook objectief naar die woning kunnen kijken. Wees ook realistisch in welke kosten er eventueel nog bij zouden komen.
Hebben jullie er ook rekening mee gehouden dat jullie het huis niet konden hebben?
We hebben daar zeker rekening mee gehouden. We wisten dat we heel teleurgesteld zouden zijn als dat het geval was, maar we wisten ook dat meer bieden gewoon niet mogelijk was voor ons.
Wat ik veel zie is dat mensen hun bod afronden op basis van een speciaal cijfer of een datum. Hebben jullie dat ook gedaan?
Ja, wij hebben afgerond op de dag dat wij een koppel geworden zijn. En zo te zien heeft ons dat geluk gebracht!
Bedankt om erbij te zijn, Yoni. Bieden onder een gesloten omslag kan heel overweldigend zijn, maar zoals je ziet niets om schrik voor te hebben.
Beluister of bekijk aflevering 9 van Immo Talks via Spotify of YouTube.