foto van een huis dat te koop staat

Hét stappenplan naar de aankoop van je eerste woning

Hét stappenplan naar de aankoop van je eerste woning

De aankoop van je eerste woning is ongetwijfeld één van de spannendste gebeurtenissen in je leven. Er komt heel wat bij kijken, dus het is best logisch dat je je afvraagt waar je nu precies moet beginnen. Daarom neem ik je graag stap voor stap mee door het volledige proces, zodat jij vol zelfvertrouwen aan dit avontuur kan starten!

Sophie Vandewalle tijdens de opnames van deze podcastaflevering

Maak een overzicht van je financiën

Voor je aan je zoektocht start, is het belangrijk om een overzicht te maken van al je inkomsten en al je uitgaven. Dit zal namelijk een grote impact hebben op hoeveel jij kan lenen, en dus ook op de prijscategorie waarbinnen jij kan gaan zoeken.

Ga aan de slag met Excel en breng in kaart hoeveel geld er elke maand binnenkomt en weer buiten gaat. Breng ook zeker in kaart hoeveel spaargeld je hebt, zodat je voor jezelf kan beslissen hoeveel eigen inbreng je wil voorzien. 

Stap naar de bank

Wanneer je jouw financiën duidelijk in kaart hebt gebracht, kan je met dit overzicht naar de bank stappen om zo samen te bekijken wat de mogelijkheden zijn en wat binnen jouw budget zou passen

Krijg je een negatief antwoord? Wees dan niet meteen ontmoedigd. Probeer door te vragen en na te gaan wat je moet doen om wél een positief antwoord te krijgen. Dat kan namelijk in een klein hoekje schuilen, zoals een autolening die is afgelost, een iets hoger loon, €5000 extra sparen,…

Maak een behoefteanalyse voor je eerste woning

Nu je weet wat het budget is waarbinnen je kan gaan zoeken, is het belangrijk om te gaan bepalen wat jouw “non-negotiables” zijn en wat de “nice to haves” zijn van jouw toekomstige aankoop. Waarover wil je eventueel onderhandelen en waarover niet? Zo kan je veel gerichter aan je zoektocht starten en meteen panden schrappen die niet aan jouw lijstje voldoen. 

Ga op onderzoek uit

Nu kan het leuke werk beginnen! Zet enkele immosites open en zoek uit wat er binnen jouw budget en afgebakende regio effectief mogelijk is. Zo kom je snel te weten of jouw behoefteanalyse al dan niet realistisch is. Misschien verlang je te veel en zijn die tuin én garage niet meteen een optie binnen jouw budget. Of misschien is er eigenlijk net veel meer mogelijk dan je initieel dacht. 

Start de zoektocht naar je eerste woning

Schuim alle immosites af, zoek naar woningen die aan je eisen voldoen en plan bezoeken in. Foto’s zeggen nooit evenveel als een huis in het echt bewonderen, dus bezoek zeker voldoende woningen om een duidelijk beeld te krijgen van wat je goed vindt en wat niet. Na enkele bezoeken heb je meer feeling met de markt en de mogelijkheden, en zal je ook sneller kunnen springen wanneer het juist voelt.

Breng een bod uit

Eens je dé woning hebt gevonden, breng je een bod uit. Let erop dat je enkel een bod uitbrengt waar je je ook echt goed bij voelt. Sla niet in paniek en blijf rationeel, want je wil niet in een moeilijke situatie terechtkomen door een hoger bod uit te brengen dan je budget toelaat. 

In het beste geval wordt jouw bod aanvaard. Wanneer dat het geval is, heb je woning in kwestie ook écht gekocht! Zorg er dus voor dat je al je huiswerk goed gedaan hebt en zeker bent van je beslissing.

Onderteken je compromis

Na de kick komt het papierwerk. Het ondertekenen van de compromis gebeurt bij de notaris of bij de makelaar die het dossier heeft begeleid. Bij het ondertekenen van je compromis  hoort ook het betalen van het voorschot/waarborgsom. 

Dien je dossier in bij de bank

Nu is het tijd om je dossier in te dienen bij de bank en met andere woorden een concrete kredietaanvraag te doen. Je kan in deze stap zeker nog bekijken voor welke bank je nu concreet kiest. Het belangrijkste is dat je al weet dat je een lening kan krijgen. 

Neem dus gerust de tijd om even rond te neuzen en er de meest interessante deal uit te kiezen. Je kan hier ook zeker al mee beginnen eens je bod is aanvaard. Zo heb je al wat voorsprong.

Onderteken de notariële akte

Dankzij de notariële akte kan jij bewijzen dat de woning effectief van jou is. Tussen het ondertekenen van de compromis en het opleveren van de akte heeft de notaris standaard 4 maanden de tijd. Vandaar dat er altijd een hele periode zit tussen het kopen van een huis en het intrekken in je nieuwe woning.

De sleuteloverdracht: jouw eerste woning is een feit!

Tenzij er andere afspraken zijn gemaakt, ontvang je normaal ook de sleutels op het moment van het ondertekenen van de akte. In de praktijk wordt er meestal voor of na het ondertekenen van de akte een afspraak gemaakt om met de verkoper naar de woning te gaan en de sleutels te overhandigen. 

Proficiat, jouw droomwoning is nu écht van jou! Het verhuizen kan beginnen.


Beluister of bekijk aflevering 8 van Immo Talks via Spotify of YouTube.