Een voorbeeld van bedrijfsvastgoed

De nieuwste trends binnen bedrijfsvastgoed

De nieuwste trends binnen bedrijfsvastgoed

Dat er heel wat veranderd is binnen het residentiële vastgoed de afgelopen jaren is duidelijk, maar ook het bedrijfsvastgoed maakte enkele veranderingen door. Om een beter beeld te krijgen van de huidige trends binnen het bedrijfsvastgoed, nodigde ik Tatiana Hidalgo uit, adviseur in bedrijfsvastgoed bij Allten.

Voor we erin vliegen is het misschien belangrijk om even te kaderen wat we mogen verstaan onder bedrijfsvastgoed.

Heel simpel gezegd is bedrijfsvastgoed alle gebouwen die niet tot het residentiële vastgoed behoren. Denk hierbij aan kantoren, industriële terreinen, maar ook winkelvastgoed. Alles wat dus niet bestemd is om in te wonen. 

Wat spreekt jou vooral aan aan bedrijfsvastgoed?

Het grootste verschil met residentieel vastgoed is voor mij dat werken in bedrijfsvastgoed een stuk afstandelijker is. Dat vind ik zelf heel aangenaam omdat het meer over het vastgoed zelf gaat en we heel rationeel op zoek gaan naar oplossingen, terwijl ik bij particulieren meer zou meeleven met de mensen. 

Hoe ziet de huidige marktsituatie eruit voor bedrijfsvastgoed?

Tijdens de pandemie is dit echt beginnen boomen, vooral het semi-industriële en logistieke vastgoed. Wij dachten dat er heel veel magazijnruimtes vrij zouden komen, maar dat was helemaal niet waar. Die vraag is sindsdien alleen maar gestegen waardoor er nu zelfs meer vraag dan aanbod is.

Bij de kantoren merken we dan weer dat potentiële kopers niet zo goed weten wat ze willen. Ze weten dat ze een modern en vooral energieneutraal kantoor willen waar er voldoende beleving is voor de werknemers zodat die opnieuw graag naar kantoor komen, maar vaak wordt het niet concreter dan dat. We worden als makelaar wel op pad gestuurd, maar toch kiezen ze er vandaag vooral voor om hun huidige kantoren te verkleinen of renoveren. Grotere bedrijven sluiten bijvestigingen en centraliseren terug in het hoofdkantoor. 

Is dat om de investeringen te verkleinen of omdat er minder mensen naar kantoor komen?

Ik denk dat kantoorgebruikers vandaag de dag nog niet goed weten hoe alles gaat evolueren. Heel wat bedrijven hebben ervoor gekozen om hun personeel van thuis te laten werken en afhankelijk van de sector voelen ze aan dat het niet altijd even productief is. Dat zorgt voor moeilijkheden, want de werkgever wil zijn werknemers wel motiveren maar wil ook dat het nog rendabel blijft. Dat evenwicht zoeken is waar de kantoorgebruikers nu mee bezig zijn.

Zie je ook wijzigingen bij de kandidaat huurders?

De kantoorgebruikers keren terug naar de hoofdkantoren en proberen in functie van hun personeel een oplossing te vinden. Binnen het logistieke vastgoed zien we dat er enorm veel gezocht wordt naar ruimtes waar de mobiliteit beter is. We zien bijvoorbeeld veel mensen vanuit Brussel richting Mechelen, Kontich, Willebroek en Rumst trekken omdat ze betere mobiliteit willen maar ook omdat hier nog leegstand is. 

Er blijven dus wel voldoende kandidaat-huurders?

Zeker, er is zelfs heel lang een tekort aan aanbod geweest. Nu begint er stilaan meer op de markt te komen, maar de vraag is zo groot dat het telkens snel verkocht of verhuurd is. 

Zijn er bepaalde uitdagingen waarmee jullie kampen?

Binnen de kantoren is de uitdaging om te weten hoe serieus je een aanvraag van een kanditaat-huurder mag nemen omdat zij wel willen onderzoeken of ze zich kunnen verbeteren, maar niet helemaal zeker zijn of ze effectief de stap willen en kunnen zetten. 

Bij het semi-industriële vastgoed weten ze dan weer heel zeker wanneer ze kunnen en willen vertrekken, maar daar is de schaarste van het aanbod de uitdaging. 

Hoe zit het met financiering voor bedrijven? Doen banken daar moeilijker over of verloopt dat vrij vlot?

De afgelopen maanden merken we wel degelijk dat banken er moeilijker over doen. Nieuwe of kleinere bedrijven hebben het zeer moeilijk om een financiering te bemachtigen. De duurtijd om een beslissing te krijgen ligt ook hoger. Vroeger was dat 2 à 3 weken, nu komen we niet toe met 4 weken. In het algemeen merken we dus dat het aankoopproces serieus vertraagd wordt.


Beluister of bekijk aflevering 16 van Immo Talks via Spotify of YouTube.