Gevulde verhuisdozen om te verhuizen naar de kleinere woning na pensioen.

Kleiner wonen na je pensioen: zo begin je eraan

Kleiner wonen na je pensioen: zo begin je eraan

Je kinderen zijn het huis uit, je nadert je pensioen en wil graag meer van het leven gaan genieten. Het enige probleem? Die gezinswoning die ooit het perfecte, warme nest was, is nu een blok aan je been. De woning is te groot, de trappen stilaan een uitdaging en door de rustige ligging heb je voor alles de wagen nodig. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de energie-efficiëntie die niet is wat ze moet zijn en de verschillende renovatieprojecten die de kop opsteken. 

Steeds vaker wordt er besloten om in deze situatie voor het comfort van een kleinere woning, meestal een appartement, in het dorp of de stad te kiezen. Dicht bij alles en ideaal om meer van het leven te genieten. Stel dat je zelf kleiner wil wonen na je pensioen, hoe begin je hier dan aan? Ik deel mijn beste tips in dit artikel.

Bepaal je budget en regio

Zoals iedereen die op zoek gaat naar een woning, zal je je budget moeten bepalen. Bepaal hoeveel spaargeld je kan of wil vrijmaken en beslis of je al dan niet wil rekenen op het verkoopgeld van je huidige woning. Dit samen bepaalt in welke prijsklasse je zal gaan zoeken. 

Bepaal daarnaast ook je regio. Waar wonen je kinderen, bijvoorbeeld? Vaak zijn de kinderen uitgeweken voor hun partner, en als je dan dicht bij je kleinkinderen wil zijn kan het interessant zijn om dichter bij je kinderen te gaan wonen. Ook belangrijk is het bepalen van de faciliteiten die je dicht in de buurt wil hebben. Denk hierbij aan winkels, restaurants en openbaar vervoer. 

Breng het aankoopproces in kaart

Voor je op zoek gaat naar een woning, is het belangrijk om te weten welk aankoopproces op jouw situatie van toepassing is. Als je voldoende gespaard hebt, is de verkoop van je huidige woning minder prioritair. Je zal dan waarschijnlijk eerst iets kopen en rustig verhuizen om dan pas je huidige woning te verkopen. 

In de meeste gevallen wordt er echter gerekend op het verkoopgeld van de huidige woning om een nieuwe woning aan te kopen. In dat geval is de volgorde van het proces extra belangrijk. Mijn advies is om eerst op zoek te gaan naar een nieuwe woning, maar de verkoop van je huidige woning alvast op te starten door een professional onder de arm te nemen. Terwijl jij jouw zoektocht start, kan jouw professional alvast alle attesten verzamelen, helpen bepalen welke klusjes nog gedaan moeten worden en de fotoshoot organiseren. Zo kan je onmiddellijk je huidige woning te koop zetten van zodra je een nieuwe woning gevonden hebt.

Informeer jezelf over een overbruggingskrediet

Ik raad altijd aan om zeker langs te gaan bij de bank om je te informeren over het overbruggingskrediet. Een overbruggingskrediet is een noodkrediet waarop je kan rekenen wanneer je woning toch niet op tijd verkocht geraakt. In dat geval bekostigt het overbruggingskrediet de aankoop. Ga er niet van uit dat je het nodig hebt, maar beschouw het als een noodoplossing.

Denk na over een vruchtgebruikconstructie

Als je kleiner gaat wonen na je pensioen, kan het kan interessant zijn om te bekijken of je een deel van de aankoop al kan doen op naam van de kinderen. Daarmee bedoel een gesplitste aankoop waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen de naakte eigendom en vruchtgebruik. 

Als je werkt met zo’n constructie koop je als ouder enkel het vruchtgebruik en krijgen de kinderen de naakte eigendom. Bij het overlijden groeit jouw vruchtgebruik aan bij de naakte eigendom van de kinderen waardoor zij de volle eigendom bezitten. Dit wordt vaak gekozen, zeker als de band met de kinderen goed is, om bij overlijden successierechten te vermijden. 

Let wel: als je de woning ooit nog zou willen verkopen, heb je hier het akkoord nodig van je kinderen. Vraag hierover dus zeker advies bij je notaris.


Beluister of bekijk aflevering 15 van Immo Talks via Spotify of YouTube.