Afbeelding van mensen die verhuizen naar hun nieuwe woning

9 x de meestgestelde vragen over vastgoed

9 x de meestgestelde vragen over vastgoed

Toen ik onlangs op Instagram een oproep deed aan mijn volgers om me al hun vragen over vastgoed te stellen, kwam er heel wat reactie. Sterker nog: ik kreeg zoveel vragen dat ik besloot om de meestgestelde vragen over vastgoed te bundelen in een podcastaflevering. Deze vragen én de antwoorden vind je in dit artikel terug.

1. Is een bod bindend?

Een bod is inderdaad bindend. Bij een schriftelijk bod is er zelfs bewijs. Bij een mondeling bod is het wat moeilijker om dit te bewijzen, maar houd er toch rekening mee dat een bod in principe bindend is. Dat betekent dat als het bod aanvaard wordt je de woning effectief gekocht hebt.

Als er nog bepaalde onzekerheden zijn op het moment dat je het bod wil uitbrengen, of je wel een lening kan krijgen bijvoorbeeld, maak hier dan een opschortende voorwaarde van. Als er aan deze voorwaarde niet voldaan wordt, betekent dit dat je de woning niet hoeft te kopen. 

2. Wanneer betaal je meerwaardebelasting?

Als je als privépersoon een woning verkoopt en dit is je eigen woning waar je gedomilieerd was de afgelopen jaren, betaal je geen meerwaardebelasting. Verkoop je een tweede verblijf of een pand dat je had gekocht om te verhuren binnen de 5 jaar na je aankoop, betaal je wel meerwaardebelasting. 

Die belasting bedraagt 16% op het verschil tussen de aankoopprijs en verkoopprijs. Je mag hier wel de kosten die je maakte, zoals renovatiekosten, van aftrekken. Als je geen kosten maakte, mag je de forfaitaire kosten die door de fiscus zijn vastgesteld aftrekken.

3. Wat is het verschil tussen naakte eigendom en vruchtgebruik?

Een woning is een volle eigendom die bestaat uit een naakte eigendom en vruchtgebruik. Vruchtgebruik betekent dat je de vruchten mag plukken van de eigendom, wat betekent dat je erin mag wonen of huurinkomsten innen. De naakte eigenaar bezit enkel de woning zelf. 

Deze constructie wordt vaak gebruikt om een woning door te geven aan de kinderen zonder hier enorm veel successierechten op te betalen, waarbij de ouders vruchtgebruik hebben tot ze overlijden. 

4. Koop ik best vastgoed in het buitenland of in België?

Dat hangt af van enkele zaken. Indien het je eerste woning is en je in België wil blijven wonen, zou ik aanraden om in België te kopen. Er zijn momenteel namelijk gunstige fiscale maatregelen en ook het lenen is makkelijker in dit geval. Indien je een tweede verblijf wil, kan het buitenland interessanter zijn, maar ook België kan nog steeds een optie zijn in dit geval. 

5. Hoeveel registratierechten betaal je bij de aankoop van je woning?

Als we naar Vlaanderen kijken, betaal je voor een eerste woning 3% registratierechten als je hier ook echt gaat wonen. In alle andere gevallen, voor een tweede verblijf bijvoorbeeld, betaal je 12% registratierechten. 

6. Wanneer koop ik best mijn eerste woning?

Dit is heel persoonlijk, maar mijn advies is zo snel mogelijk. Van zodra je een vaste job hebt en al een beetje gespaard hebt, zou ik aanraden om naar je bank te gaan en te bekijken wat mogelijk is. 

Veel mensen willen sparen tot ze hun droomwoning kunnen betalen, maar in mijn ogen kan je niet zo snel sparen als dat je vastgoed in waarde stijgt. Begin dus klein en koop een grotere woning na een paar jaar wanneer je vastgoed in waarde gestegen is en je al een deel van je lening hebt afbetaald.

7. In welke mate helpt een makelaar mij bij de aankoop of verkoop van mijn woning?

Wanneer je een vastgoedmakelaar onder de arm neemt, is het de bedoeling dat die jou zoveel mogelijk gaat ontlasten. Wanneer je bijvoorbeeld een woning koopt dat via een makelaar te koop aangeboden wordt, mag je ervan uitgaan dat het dossier in orde is en alle nodige documenten aangevraagd zijn. 

Bij de verkoop gaat de makelaar het dossier voor jou in orde maken en alle nodige documenten opvragen, maar ook tips geven om de verkoop te bevorderen. Een goede makelaar zal ook na de overeenkomst nog aanwezig zijn bij de sleuteloverdracht, de telleroverdracht,… zodat jij je enkel moet focussen op de verhuis.

8. Wanneer moet ik mijn huurovereenkomst opzeggen als ik iets heb aangekocht?

De belangrijkste vraag hierbij is: wanneer krijg jij je sleutels? Daarnaast is het belangrijk om te weten of je, eens de sleutels van jou zijn, nog bepaalde verbouwingswerken wil doen of je meteen wil verhuizen. Wanneer je je huurcontract opzegt, gaat er een opzeg van 3 maanden in vanaf de maand nadat je je huurcontract hebt opgezegd. 

9. Waarom duurt het zolang na de aankoop totdat je in je woning kan?

In België mag er maximaal vier maanden zitten tussen het ondertekenen van het compromis en het verlijden van de akte. Vier maanden is best lang, maar toch heeft de notaris die tijd nodig om alle documenten op punt te stellen. Ook de bank heeft enkele weken nodig om de nodige documenten bij de notaris te krijgen. Doorgaans wordt de akte tussen de derde en vierde maand in orde gebracht. 

Bij sommige huizen is er ook een voorkooprecht van toepassing. Dat wil zeggen dat iemand anders de plaats van de koper mag innemen, een sociale huisvestingsmaatschappij bijvoorbeeld. Zij hebben 60 dagen de tijd om te laten weten of zij dit voorkooprecht willen uitoefenen, wat betekent dat de akte niet sneller dan dit mag verlijden.

Dat waren de 9 vragen over vastgoed die ik het meest kreeg. Zit jij zelf nog met een andere vraag? Stuur me dan gerust een berichtje via @immosir_vastgoed!


Beluister of bekijk aflevering 17 van Immo Talks via Spotify of YouTube.