Een eerste woning kopen en de bijkomende kosten ervan.

Een eerste huis kopen: alle bijkomende kosten op een rijtje

Een eerste huis kopen: alle bijkomende kosten op een rijtje

Een huis kopen is duurder dan de aankoopprijs. Er komen namelijk altijd enkele bijkomende kosten bij. Aan welke kosten mag jij je verwachten als je je eerste huis koopt? En hoeveel bedragen die kosten? In dit artikel zetten we alles op een rijtje.

Registratierechten

In België betaal je registratierechten. Dat is de belasting op de aankoop van je woning. Momenteel betaal je 3% registratierechten op de aankoop van je eerste woning, op voorwaarde dat je er zelf gaat wonen. Voor alle volgende woningen betaal je 12%. 

Notariskosten

Na de aankoop moet de woning geregistreerd worden als jouw eigendom via een notariële akte. Deze akte wordt opgesteld door een notaris en gaat gepaard met verschillende administratieve taken en het verkrijgen van nodige attesten en documenten. Uiteraard dient de notaris hiervoor betaald te worden. 

Hypotheekkosten

Bij het afsluiten van een krediet voor de financiering van de woning komen ook hypotheekkosten kijken. De kredietverstrekker neemt namelijk een hypothecaire waarborg op het onroerend goed als garantie voor de lening en rekent je ook dossierkosten aan om alles in orde te brengen. 

Bovenop de aankoopprijs mag je dus in totaal rekenen op 7 à 8% extra kosten voor je enige, eigen woning. Dat betekent dat als je een woning van €350.000 aankoopt, je mag rekenen op ongeveer €28.000 kosten. Het is belangrijk om te weten dat deze kosten nooit mee ontleend kunnen worden bij de bank. Dit bedrag moet je dus zelf gespaard hebben.


Beluister of bekijk aflevering 25 van Immo Talks via Spotify of YouTube.