Afbeelding van een maquette van een eerste woning.

Je eerste woning kopen: vroeger versus nu

Je eerste woning kopen: vroeger versus nu

Er wordt al eens gelachen met het feit dat een huis kopen 30 à 40 jaar geleden kinderspel was in vergelijking met nu, maar hoe ging dat nu echt? Ik vroeg het niemand minder dan mijn eigen moeder, die samen met mijn vader haar eerste woning kocht in de jaren 80. 

Wanneer hebben jullie beslist om een huis te kopen?

Mijn man en ik wilden alleen gaan wonen toen we begin de twintig waren, maar schrokken heel erg van de huurprijzen. Toen zagen wij in de krant verschijnen: “Koop uw eigen huis voor 14.000 frank per maand”, oftewel €350 euro, terwijl het huis dat we wilden huren 16.000 frank per maand kostte. Ik heb contact opgenomen met die maatschappij en we waren meteen heel erg enthousiast.

Jullie waren nog niet erg lang aan het werken neem ik aan?

Nee klopt, wij hadden eigenlijk geen geld op dat punt. Onze ouders stonden er dus totaal niet achter. Die firma’s geven je namelijk een gunstige basisprijs in de hoop dat je je vervolgens volledig laat gaan in de materiaalkeuze. Wij zijn daar niet in meegegaan en hebben ervoor gezorgd dat we niet boven die basisprijs moesten gaan. Zo hadden we geen keuken, geen garage en zelfs geen binnendeuren.

Begrijp ik dan goed dat jullie hebben bespaard op de afwerking? Want vandaag de dag is dit totaal anders en wil iedereen net een huis dat volledig instapklaar is.

Inderdaad. In het begin hadden we geen vloerbekleding en ook geen keuken. Gelukkig kwam IKEA toen net naar België. Dankzij hun modulair system konden we starten met een wasbak en zo elke maand een extra kastje toevoegen tot onze keuken volledig was.

Hoe heb je die periode ervaren?

Een huis kopen is natuurlijk een grote beslissing waar je echt van wakker ligt. We wilden daarom ook erg voorzichtig zijn en vonden het belangrijk om ons huis met één loon te kunnen afbetalen. Achteraf gezien hadden we wel meer kunnen afbetalen zodat we een iets beter huis hadden gehad, maar toen durfden we dat niet.

Als je op je 22 aan zo’n avontuur start, neem ik aan dat je de hulp van de bank nodig hebt om een woning te kunnen kopen. Hoe hebben jullie dat aangepakt?

Wij hadden nog niet veel gespaard, maar de bank ging heel vlot mee in ons verhaal. Op dat moment waren de interesten hoger dan 13%. In die tijd kon je nog vlot 100% lenen dus ons gebrek aan spaargeld was geen probleem. Je kon zelfs tot 120% lenen, zodat je hiermee ook je registratierechten kon betalen. 

Ik wil toch nog even stilstaan bij de interest. Momenteel is er veel te doen rond de hoge interesten, maar jullie hebben geleend aan een nog veel hogere interestvoet.

Dat klopt, maar natuurlijk waren de huizen toen ook veel goedkoper. Uiteraard waren de lonen ook wel veel lager. Wat me vooral is bijgebleven is dat je na dat eerste jaar een overzicht krijgt van wat je precies hebt afbetaald en daarop lazen we dat we 350 euro aan kapitaal hadden afbetaald, terwijl we tien keer meer aan interesten hadden afbetaald. Onze lening was op 20 jaar en gelukkig zag je die balans langzaam maar zeker omslaan.

Heb je advies voor jonge mensen die vandaag de dag een woning willen kopen?

Mijn advies is: vroeg begonnen is half gewonnen. Wij waren 30 en hadden toen al bijna de helft van onze lening afbetaald. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je goed de berekeningen maakt of beroep doet op iemand die dit voor je kan doen. 

Met de kennis die je vandaag hebt, welk advies zou je je jongere zelf willen geven?

Ik zou de woning iets kwalitatiever hebben gemaakt. Zonder te overdrijven natuurlijk, want dan hadden we diezelfde gemoedsrust niet gehad. Ik zou ook nog het advies geven om rekening te houden met onvoorziene kosten als je voor een woning kiest die nog niet af is, want je stoot al snel op zaken waar je in eerste instantie niet aan gedacht had.


Beluister of bekijk aflevering 13 van Immo Talks via Spotify of YouTube.

Zit je nog met meer vragen over de aankoop van jouw eerste woning? Download hier mijn gratis gids “In 13 stappen naar je eerste woning”: https://rebrand.ly/eerstewoning