Iemand berekent de mogelijkheden van investeren in vastgoed.

Investeren in vastgoed: welke opties zijn er?

Investeren in vastgoed: welke opties zijn er?

Stel je voor: je hebt al een eigen woning en hebt wat geld opzij gezet dat je graag zou investeren in vastgoed, waar begin je dan? Doorgaans heb je drie paden om te bewandelen. Zo kan je investeren in huurwoningen, commercieel vastgoed, of vastgoedbeleggingsfondsen (REIF). Wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende opties ontdek je in dit artikel, zodat je nadien een weloverwogen beslissing kan maken over wat de interessantste optie is voor jouw situatie.

Investeren in huurwoningen

De vaakst gekozen optie is investeren in huurwoningen. Uiteraard zorgen de huurinkomsten voor een soort van passief inkomen dat ook nog eens vrij stabiel is. Zolang je een huurder hebt, kan je namelijk rekenen op deze inkomsten. Als je kijkt naar het verleden, is er bovendien ook altijd een stabiele waardegroei geweest. 

Het grootste voordeel is dat je een hefboom op je eigen vermogen kan creëren. Je hoeft namelijk niet het volledige bedrag te bezitten om te gaan beleggen in vastgoed, want je kan een hypothecaire lening afsluiten waardoor de bank een groot deel van de woning betaalt. Jij betaalt dit elke maand af en kan op die manier verder gaan doorgroeien.

Natuurlijk moet je ook rekening houden met enkele nadelen. Als verhuurder ben je verantwoordelijk om slijt en kapotte zaken op te lossen. Ook moet je tijd en energie steken in het contact met je huurder. Daarom wil ik de term passief inkomen tussen aanhalingstekens zetten. Daarnaast is er altijd risico op leegstand, wat geen inkomen betekent, en kan je uiteraard ook slechte huurders tegenkomen.

Investeren in bedrijfsvastgoed

Het commerciële vastgoed zorgt vaak voor hogere huurinkomsten dan residentieel vastgoed en de huurtermijnen duren vaak ook langer. Daardoor is er meer stabiliteit in de inkomsten. Vaak gaan de huurders, bedrijven in dit geval, trouwens meer kosten en herstellingen op zich nemen. 

Aan de andere kant vraagt bedrijfsmatig vastgoed initieel meestal een grotere investering. Ook hier is er natuurlijk een risico op leegstand, waarbij het verlies groter is. Er is bovendien een iets hogere belastingsdruk wanneer je dit aankoopt via je privépatrimonium dan wanneer je een privéwoning aankoopt. Tenminste, dit is anno 2023 zo. Het is zeker mogelijk dat dit in de toekomst wijzigt.

Investeren in een vastgoedfonds

Een derde optie om te investeren in vastgoed is via een vastgoedfonds. Dit zorgt ervoor dat je een diversificatie hebt van je investering. Zo’n fonds gaat namelijk een brede vastgoedportefeuille voor je opbouwen met verschillende types vastgoed om op die manier het rendement te verhogen. Een vastgoedfonds wordt bovendien professioneel beheerd, waardoor je zelf niets hoeft te doen. Belangrijk is ook de liquiditieit. Het is namelijk heel makkelijk om je geld hier weer uit te halen. 

Het grootste nadeel is natuurlijk de kosten die eraan verbonden zijn. Dat iemand anders jouw vastgoedportefeuille voor je beheert, betekent namelijk dat je beheerskosten betaalt. Daarnaast worden de beslissingen door het fonds zelf gemaakt, dus je hebt geen inspraak in de producten waarin belegd wordt. 

Welke stappen onderneem je als je wil investeren in vastgoed? 

Zoals bij elke aankoop is het belangrijk om eerst en vooral je budget te bepalen. Daarnaast is het belangrijk om stil te staan bij je investeringsdoelen. Als je bijvoorbeeld slechts één appartement wil aankopen, zal je andere beslissingen maken dan wanneer je een hele portefeuille wil uitbouwen. In het tweede geval zal je waarschijnlijk zo weinig mogelijk eigen middelen willen investeren. 

Een andere belangrijke beslissing is of je een privépatrimonium wil opbouwen met je privévermogen, of dat je een patrimoniumvennootschap wil opstarten. Laat je hierin bijstaan want dit is zeer specifieke materie. 

Doe ook marktonderzoek en locatieanalyse. Een appartement aan de zee is namelijk niet hetzelfde als een appartement in Antwerpen. 

Omring je ten slotte ook met professionals zoals een goede bankdirecteur, makelaar en financieel adviseur. 

Hoe dan ook is vastgoed een belangrijk onderdeel van een duurzame beleggingsstrategie. Onder de juiste omstandigheden en met de juiste hulp kan je je vastgoedinvesteringen naar het volgende niveau brengen.


Beluister of bekijk aflevering 14 van Immo Talks via Spotify of YouTube.