afbeelding van een scherm waarop Google te zien is

De 5 meest gegoogelde vragen over vastgoed in België

De 5 meest gegoogelde vragen over vastgoed in België

Als je erover nadenkt om jouw eigen woning aan te kopen, is de kans groot dat je met enkele vragen zit. Maar wat zijn nu precies de vragen waar mensen het vaakst mee zitten? Ik schakelde ChatGPT in om me een overzicht te bezorgen van de 5 meest gegoogelde vragen over vastgoed in België, zodat ik ze één voor één kan beantwoorden voor jou. Lees snel verder, want de kans is groot dat ook jouw vragen dit lijstje gehaald hebben!

1. Hoeveel kan ik lenen om een woning aan te kopen?

Een vraag die iedereen zichzelf stelt, maar waar helaas geen eenduidig antwoord op is. Dit hangt namelijk af van de bank die je kiest, maar ook van je inkomsten. De vuistregel is dat je 20% eigen inbreng moet hebben en je de overige 80% kan lenen. 

Mijn advies is om zeker niet bij je eigen bank te blijven plakken, want er zijn zeker ook nog banken die meer dan 80% willen lenen. Wie weet kan je zo toch enkele jaren sneller aan je vastgoedavontuur starten dan je nu misschien denkt.

2. Welke kosten zijn er verbonden aan de aankoop van een woning?

Als je in Vlaanderen een eerste woning aankoopt, waarin je ook zelf gaat wonen, betaal je 3% van de aankoopprijs aan verkooprechten. Dit noemt men in de volksmond ook wel registratierechten. 

Bij een aankoop zijn er ook notariskosten verbonden, die tussen de 1% en 2,5% van de aankoopprijs liggen. Daarnaast zijn er ook nog zaken als aktekosten en dossierkosten die bij zo’n aankoop komen kijken.

Ook aan de hypotheek zijn natuurlijk nog enkele kosten verbonden. Denk daarbij aan aktekosten, hypothecaire inschrijvingskosten alsook de dossierkost bij je bank. 

3. Welk proces wordt er gevolgd bij de aankoop van een woning?

Elke aankoop begint met de bepaling van je budget. Bekijk samen met de bank hoeveel je kan lenen, hoeveel je gespaard hebt en hoeveel je zelf maandelijks wil afbetalen.

Maak daarna een behoefteanalyse. Ga na wat jij belangrijk vindt aan een woning en welke ligging je verkiest. Zo kan je heel gericht starten aan je zoektocht.

Daarna schuim je immo sites af en probeer je zoveel mogelijk huisbezoeken in te plannen zodat je een duidelijk beeld krijgt van de markt.

Op een bepaald moment kom je de juiste woning tegen en beslis je om een bod uit te brengen. Dat kan boven, onder, of op de vraagprijs zijn. Ga hiervoor zeker in gesprek met de verkoper om te weten wat de verwachtingen zijn. Vraag jezelf ook af wat je zelf bereid bent om te betalen.

Eens je bod aanvaard is, mag je de onderhandse overeenkomst, wat we ook wel compromis noemen, tekenen. Op dat moment betaal je ook je voorschot of waarborgsom. Eenmaal het compromis getekend is, overhandig je die aan je bank zodat zij jouw kredietaanvraag in gang kunnen zetten.

De notaris bepaalt vervolgens de aktedatum, die maximaal 4 maanden na het ondertekenen van je compromis valt. Op dat moment krijg je normaal ook de sleutels van je woning en ben je officieel huiseigenaar!

Ik maakte hier ook een andere aflevering over waarbij we nog veel dieper ingaan op het volledige proces.

4. Wat is de gemiddelde prijs van een woning?

De vastgoedprijzen schommelen continu. We merken nog steeds een lichte stijging, maar die is veel zwakker dan de afgelopen jaren. De FOD Economie laat weten dat in 2020 de gemiddelde prijs voor een woning in België €255.000 was, waarbij de prijzen in Vlaanderen wat hoger liggen dan in Wallonië.

Het hangt natuurlijk ook heel erg af van de regio waarin je iets wil kopen, dus doe zeker een marktanalyse voor je iets koopt of contacteer een makelaar die dit voor jou kan doen. 

5. Welke documenten zijn vereist om een woning aan te kopen?

De verkoper van de woning is verplicht om een aantal documenten voor te leggen, zoals een elektrische keuring, EPC attest, asbestinvestaris, bodemattest, kadastrale legger,… 

Wat we vaak zien is dat wanneer iemand zijn woning zelf te koop zet, niet al deze documenten al beschikbaar zijn. Wanneer de woning door een vastgoedprofessional verkocht wordt, mag dit normaal niet voorvallen. Vraag er dus zeker zelf naar wanneer je interesse hebt in een woning. Wanneer bepaalde documenten niet voorhanden zijn, maak hier dan zeker een voorwaarde van in je bod.


Beluister of bekijk aflevering 12 van Immo Talks via Spotify of YouTube.

Zit je nog met meer vragen over de aankoop van jouw eerste woning? Download hier mijn gratis gids “In 13 stappen naar je eerste woning”: https://rebrand.ly/eerstewoning