Iemand die een huurcontract ondertekent.

Je huurcontract opzeggen: hoe doe je dat?

Je huurcontract opzeggen: hoe doe je dat?

Je hebt een woning aangekocht, maar momenteel ben je nog huurder. Het opzeggen van je huurcontract is dan een belangrijk onderdeel van jouw proces. Maar hoe pak je dit aan en wat is de juiste timing? In dit artikel som ik de belangrijkste stappen op.

De wettelijke opzegtermijn van jouw huurwoning

Belangrijk om te weten is dat de opzeg van een huurovereenkomst drie maanden bedraagt. Dat wil zeggen dat je wettelijk gezien nog drie maanden huur dient te betalen nadat je je huurovereenkomst opzegt. Onderling kan je uiteraard iets anders overeenkomen, maar houd altijd rekening met deze wettelijke termijn.

Afhankelijk van wanneer je de huurovereenkomst opzegt tijdens de looptijd van jouw contract, zal er een opzegvergoeding moeten betaald worden. Als je al langer dan drie jaar huurt, ben je geen schadevergoeding meer verschuldigd. Dat betekent dat als je opzegt tijdens het eerste jaar, het tweede jaar of het derde jaar van je huurovereenkomst, je wel een vergoeding verschuldigd bent. 

Het bedrag van die vergoeding hangt af van het type contract dat je hebt afgesloten. Voor huurovereenkomsten van lange termijn, het bekende 3-6-9 contract, bedraagt de vergoeding respectievelijk 3 maanden huur, 2 maanden huur en 1 maand huur. Heb je een huurovereenkomst afgesloten van korte duur? Dan bedraagt de vergoeding anderhalve maand, één maand of een halve maand, afhankelijk dus ook van het jaar waarin de opzeg plaatsvindt. 

Wanneer zeg ik mijn huurcontract op?

Om te beslissen wanneer je je huurcontract opzegt, is het belangrijk om te kijken naar wanneer je de sleutel van je nieuwe woning of appartement ontvangt. Meestal ontvang je die bij het verlijden van de akte.

Daarnaast is het ook raadzaam om jezelf af te vragen wat er nog precies moet gebeuren in het huis voor je daadwerkelijk verhuist. Misschien is de woning instapklaar en kan je meteen verhuizen van zodra je de sleutels ontvangt, maar misschien wil je nog wat extra tijd incalculeren om te schilderen bijvoorbeeld. Om te weten wanneer de opzeg van je huurcontract moet ingaan, tel je 3 maanden terug van deze datum. 

Houd rekening met opschortende voorwaarden

Het is verstandig om je huurovereenkomst niet op te zeggen zolang er opschortende voorwaarden van kracht zijn. Opschortende voorwaarden, zoals goedkeuring van een lening, kunnen van invloed zijn op de aankoop van je nieuwe woning. Stel dat jouw lening niet goedgekeurd wordt, gaat de aankoop ook niet door. Wacht dus met opzeggen totdat deze voorwaarden zijn vervuld om ongewenste situaties te voorkomen.

Hoe zeg je je huurcontract op?

Bij het daadwerkelijk opzeggen van je huurcontract kun je kiezen tussen een aangetekende brief en een e-mail. Indien je voor een e-mail kiest, raad ik aan om altijd een ontvangstbevestiging te vragen. 

De opzegperiode begint te lopen bij de start van de volgende maand. Wanneer je je huurovereenkomst op 15 januari opzegt, begint de opzegperiode van drie maanden te lopen 1 februari. Zorg voor een tijdige verzending van je mail of brief, en dus liever niet de laatste dag van de maand, zodat de opzeg zeker kan starten zoals jij het voor ogen had. 

Laat je huurwoning netjes achter

Voor je je huurwoning verlaat, zijn er nog een aantal zaken waarmee je best rekening houdt. Zo zal er bijvoorbeeld een plaatsbeschrijving doorgaan op het moment dat je uit je huurwoning trekt. Zorg er daarom voor dat je de woning in goede staat achterlaat. Om eventuele schadevergoedingen te vermijden, kan je aan je verhuurder een checklist vragen van zaken die je zeker in orde moet brengen.

Als je al deze stappen doorloopt, zou het opzeggen van jouw huurcontract feilloos moeten verlopen. Heel veel succes!


Beluister of bekijk aflevering 21 van Immo Talks via Spotify of YouTube.