De huissleutels van de eerste woning worden overhandigd

Waarop let je bij de aankoop van je eerste woning?

Waarop let je bij de aankoop van je eerste woning? Een interview met Elien Van Sande

Bij de aankoop van je eerste woning komt er plots heel wat op je af. Van het afsluiten van een lening tot het uitbrengen van een bod en het ondertekenen van je akte. Ook Elien Van Sande kocht onlangs voor het eerst een woning en getuigt in deze aflevering over de inzichten en lessen die ze hieruit meeneemt.

Foto van Sophie en Elien tijdens het interview over de aankoop van je eerste woning

Dag Elien. Jij ging enkele maanden geleden over tot de aankoop van je eerste woning. Hiervoor was je aan het huren, hoe ben jij dan op het idee gekomen om iets te kopen?

Met alle geopolitieke gebeurtenissen en alles wat er bezig was in de wereld, leek het mij een slim idee om vastgoed aan te kopen. Eenmaal je ouder wordt, wordt dat plots ook deel van elke conversatie die je hebt met mensen. Grond maken ze natuurlijk niet bij, dus iets voor mezelf kopen leek mij een slimme beslissing.

Hoe ben je aan dit proces begonnen?

Ik ben begonnen met te kijken naar wat ik zelf wou en wat er effectief mogelijk was, zowel op emotioneel als rationeel vlak. Ik wou graag in de omgeving van een stad blijven en tegelijkertijd ook wat meer in de buurt van mijn werk. De keuze is dan op de stadsrand van Mechelen gevallen.

Waar in dit proces ben jij naar de bank getrokken, hoe heb jij jouw bank gekozen en hoe heb je dat aangepakt?

Voor ik aan mijn zoektocht begonnen ben, ben ik al eens naar de bank gegaan om al een duidelijk beeld te hebben van wat er budgettair mogelijk was. Dan ben ik binnen die marge de mogelijkheden gaan bekijken. Dat eerste bezoek aan de bank was begin november, we zijn nu eind maart en ondertussen woon ik al enkele weken in mijn appartement.

Jij hebt eigenlijk helemaal niet lang gezocht hé?

Nee klopt. Het cliché is waar: wanneer je het het minst verwacht, komt er iets op je pad. Ik heb een paar appartementen bezocht toen er via jou iets mijn richting uitkwam, en dat is het dan ook geworden. Normaal denk ik heel hard na over alles maar hierbij heb ik heel snel beslist. Soms moet je gewoon springen.

Je had natuurlijk al goed je huiswerk gedaan. Je had een behoefteanalyse gedaan en je had een duidelijk budget, waardoor je ook snel kon springen. Zijn er bepaalde zaken waar jij op hebt gelet bij jouw keuze, of heb je gewoon je gevoel gevolgd?

Het moest qua noden en wensen voor mij voldoen aan waarnaar ik op zoek was. Als je die noden goed uittekent, merk je tijdens je zoektocht al snel of bepaalde ruimtes aan die eisen voldoen of niet. Je merkt trouwens ook snel welke noden tot welke prijsklasse behoren. Daarom had ik ook heel snel door dat de woning waar ik nu woon heel goed matchte met mijn noden en budget.

Was je voor je een bod deed enkel bij jouw eigen bank geweest, of al bij verschillende banken?

Ik was op voorhand al bij verschillende banken geweest. Ik denk dat ik in totaal 4 gesprekken heb gehad. Daar heb ik wel meer een emotionele keuze gemaakt, namelijk voor de bank waarbij ik me het meest ondersteund voelde en die mee was met mijn manier van communiceren. 

Het gesprek met de bank waarvoor ik uiteindelijk heb gekozen had ik een uur nadat ik ‘ja’ had gezegd tegen de woning. Ik wist natuurlijk wel al uit het gesprek met mijn eigen bank de vraagprijs binnen mijn budget lag.

Het is inderdaad zo dat je liefst al weet welk budget mogelijk is, maar dat je nadat je een bod hebt gedaan zeker nog enkele weken de tijd hebt om een lening af te sluiten bij de bank van jouw voorkeur.

Dat was heel nieuwe informatie voor mij eigenlijk. Ik wist op voorhand totaal niet dat je na het uitbrengen van je bod nog tijd hebt om je lening in orde te brengen. 

Zijn er tips die jij kan meegeven vanaf het moment dat je beslist dat je een woning wil kopen tot het doen van een bod?

Voor mensen die net als ik rationeel zijn, zou ik aanraden om toch ook wat je gevoel te gevolgen: voel je je goed in de woning? Is het meteen raak? Anderzijds zou ik ook aanraden om niet in te boeten op je eisen, gewoon omdat je een woning zo leuk vindt. Zorg ook dat het kostenplaatje klopt, want achteraf komen er altijd onvoorziene kosten bij. Houd daar op voorhand rekening mee en laat je begeleiden door een expert.

Nadat jouw bod aanvaard werd, werd het compromis voorbereid. Eenmaal dit achter de rug was, was het voor jou een beetje een uitdaging om los te laten, toch?

Klopt. Zodra ik dat bod had gedaan kreeg ik plots mails dat er een EPC-verslaggever was langs geweest, dat de elektronica gekeurd was, etc. Dan krijg je ook nog eens die 18 pagina’s aan compromis voorgeschoteld waarin heel duidelijk staat dat als je je nu nog bedenkt je een serieuze som moet betalen. Dan dringt het toch wel even door dat je dit echt wel aan het doen bent. Je beseft dat je niet langer huurt en het voor écht is.

Het compromis wordt dan ook naar je notaris gestuurd, maar jij had toen nog geen notaris. Hoe heb jij die keuze gemaakt?

Via mijn netwerk. Ik heb mij bij jou geïnformeerd en jij hebt mij toen iemand aangeraden waarvan jij wist dat die in de bres springt voor zijn klanten als het nodig is. Ik vond dat toen zo’n heftig taalgebruik want ik dacht dat alleen advocaten in de bres moesten springen, maar jij hebt mij toen wel uitgelegd dat ook notarissen een belangrijke taak hebben in dit proces en dat er ook zeker situaties zijn waarin zij in de bres zouden moeten springen voor hun klanten. 

Zijn er na het ondertekenen van het compromis nog bepaalde zaken die je in orde moest brengen bij de bank?

Kort nadat ik het gesprek had gehad met de bank waarbij ik mijn lening zou afsluiten, heb ik mijn kredietaanvraag ondertekend. Dan worden er heel veel documenten heen en weer gestuurd waarvoor je je goedkeuring moet geven. Dat is gelukkig wel heel vlot gegaan. 

Ik heb wel eerst nog de afbetalingstabellen van verschillende banken vergeleken. Wat voor mij heel belangrijk was, was het percentage van je loon dat je elke maand mag afbetalen. Sommige banken houden het op 40% van je loon en andere banken houden daar geen rekening mee. Ik kom uit een regio waarbij de huurprijzen heel hoog liggen en waarbij ik meer dan 40% van mijn loon aan huur betaalde, maar toch hielden zij vast aan hun regel en dat vond ik een beperking. 

Elk acceptatiebeleid is inderdaad anders. Daarom ga je best bij meerdere banken kijken voor je een keuze maakt. Ik herinner me nog dat jij na het tekenen van de compromis jezelf afvroeg: “En wat nu?”

Ja, je weet even niet wat te doen. Ik had nog geen sleutel, ik had nog geen grondplan dus ik kon nog niet inschatten welke meubels ik kon kopen of hoeveel liter verf ik nodig had,…  Het enige wat ik toen nog kon doen was ervoor zorgen dat ik mijn huurcontract op tijd stopte.

Klopt, als koper kan je in die fase niet veel doen. Alles ligt dan in de handen van de notaris. Wanneer heb jij dan de sleutel van jouw appartement gekregen?

Normaal krijg je die bij het ondertekenen van de akte, maar ik heb die een paar dagen vroeger gekregen van de eigenares. Toen hebben we nog snel gezorgd dat de brandverzekering in orde was, want vanaf het moment dat je de sleutels in handen krijgt ben jij verantwoordelijk en moet je zorgen dat je verzekerd bent. 

We zijn ondertussen 3 weken verder, hoe gaat het nu?

Ondertussen zijn er schilderwerken gebeurd, zijn er meubels aangekocht en ben ik ook verhuisd. Kortom: ik ben nu officieel een home owner! 


Beluister of bekijk aflevering 5 van Immo Talks via Spotify of YouTube.

Meer tips over de aankoop van jouw droomwoning? Download hier de gratis gids “In 13 stappen naar je eerste woning”: https://rebrand.ly/eerstewoning