Foto van apparement van een ondernemer

Je eerste woning kopen als single ondernemer

Je eerste woning kopen als single ondernemer

Wanneer je voor het eerst nadenkt over de aankoop van een woning, steken er heel wat vragen de kop op. Zeker als je alleenstaand bent of ondernemer bent. Daarom nodigde ik Romy Schlimbach, 28 jaar, single onderneemster en ook wel gekend als @romycurvy, uit om al haar vragen te stellen over de aankoop van haar eerste woning. Twijfel jij ook om de stap te zetten naar je eerste woning? Lees dan snel verder, want je herkent je ongetwijfeld in Romy’s meest prangende vragen!

Een afbeelding van Romy die al haar vragen stelt over de aankoop van je eerste woning als single ondernemer.

Ik denk er al een tijdje over na om een woning te kopen, maar vraag me af hoe ik aan die zoektocht begin. Wat zijn mijn eerste stappen?

Eerst en vooral raad ik je aan om je budget te bepalen. Neem er een Excel bij, bekijk hoeveel je gespaard hebt en hoeveel je daarvan wil gebruiken. Bekijk ook wat je inkomsten zijn, je maandelijkse uitgaven en welke leningen je eventueel nog hebt lopen. Met die informatie ga je naar de bank.

Begrijp ik het dan goed dat ik fysiek naar de bank moet? Want tegenwoordig kan je ook online tools gebruiken.

Voor ondernemers is het absoluut interessanter om bij de bank langs te gaan. Als je in loondienst werkt met een vast loon, kom je al een heel eind met zulke simulatietools, maar ik zou altijd nog eens bijkomend advies vragen aan de bank. Elk dossier is uniek en zij denken natuurlijk met je mee.

Zijn er bepaalde zaken die ik specifiek als ondernemer in acht moet nemen?

Als ondernemer ga je je balans moeten klaarleggen voor de bank en ook heel open zijn over je inkomsten. Hoe transparanter je bent, hoe beter ze je kunnen helpen.

Is het slim om bij meerdere banken langs te gaan, ook al krijg je groen licht van je eigen bank?

Ik zou sowieso bij je eigen bank beginnen. Als je bij je eigen bank al groen licht krijgt voor een hypothecaire lening, dan weet je alvast dat je je zoektocht naar je woning verder kan zetten. 

Stel dat je bank zegt dat het nipt wordt of het niet helemaal ziet zitten, panikeer dan niet en ga naar een andere bank. Elke bank heeft andere acceptatievoorwaarden, dus stop zeker niet bij je eigen bank en ga overal informeren.

Meer lenen betekent ook een hogere maandelijkse afbetaling. Hoe maak je de afweging tussen het maximale lenen of toch voor wat minder gaan en genoegen nemen met bijvoorbeeld een kleinere woning?

Hier is het heel belangrijk om jezelf goed te kennen. Als je nu al huurt, is je maandelijkse huur een goede maatstaf om te weten wat je vlot kan betalen elke maand. Iedereen spendeert zijn geld natuurlijk anders. Als je nu merkt dat je wel wat zuiniger kan leven, kan je dat bedrag gaan verhogen. Als je niet wil inboeten op je levensstijl, dan is hoger gaan niet slim. Steek jezelf niet in de problemen, het leven is er ook om te leven.

Ik ben alleen en veel mensen raden me af om nu alleen iets te kopen, want wat als ik binnenkort iemand tegenkom en de woning niet verkocht krijg?

Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Als je in de mogelijkheid bent om een woning aan te kopen, hetzij alleen of hetzij met je partner, doe dat dan. Wacht niet tot de situatie perfect is. Stel dat je nadien toch iemand tegenkomt, kan je ervoor kiezen om die woning te verhuren of verkopen. Ik geloof er niet in dat je die woning niet verkocht zou krijgen.

Stel dat ik een woning koop, met welke extra kosten moet ik dan nog rekening houden?

De grootste kost die erbij komt zijn de registratierechten, wat vandaag de dag officieel verkooprechten heet. Het voordeel is dat die zijn verlaagd voor je eerste eigen woning, namelijk van 6% naar 3%. 

Daarnaast heb je nog de kosten van je akte, notariskosten, bankkosten en vaak ook een schatting. In totaal mag je rekenen op een 5% à 6% bovenop de aankoopprijs van je woning. Als je je goed laat begeleiden, gaat je bank dit normaal op voorhand mooi kunnen aangeven.

Er komt veel kijken bij zo’n aankoop. Dat brengt me bij mijn volgende vraag: hoe gaat het biedingsproces in zijn werk?

Er is iets meer vrijheid gekomen in dit proces. Vroeger bood je ofwel de vraagprijs, ofwel ging je eronder. De laatste jaren hebben we gezien dat er ook veel boven de vraagprijs geboden wordt. 

Mijn advies is altijd om aan de makelaar of verkoper te vragen hoe ze te werk gaan. Soms werken ze met een deadline, soms zeggen ze dat elk bod voorgelegd wordt, etc. Zo weet je waaraan je begint en kom je bijvoorbeeld niet aanzetten met een bod onder de vraagprijs terwijl ze enkel boden gaan bekijken die aan de vraagprijs voldoen. 

Zorg altijd dat je je bod schriftelijk doet. Neem in je bod ook opschortende voorwaarden op, bijvoorbeeld wanneer je niet zeker bent of je een lening kan krijgen.

Wat moet je zeker vragen of checken voor je toezegt op een woning?

Als het kan, zou ik altijd eerst zelf een bezichtiging doen om te bekijken of je verliefd bent op het huis of niet. Dan zou ik iemand meenemen. Indien dat niet kan en je het meteen moet beslissen, zou ik aanraden om opnieuw buiten te stappen en deze keer met een kritische blik door het huis te wandelen. Zie je scheuren? Ruik je vocht? En vraag of er nog zaken zijn die je moet weten. De meeste mensen zijn van goede wil en gaan eerlijk zijn. 

Als je de kans hebt om nog iemand met verstand van zaken mee te nemen, zou ik dat zeker aanraden. Het liefst een vastgoedprofessional die niets met jou of jouw familie te maken heeft, want familie heeft vaak meningen die niets met het huis zelf te maken hebben.

Welke voorbereidingen moet ik nog treffen behalve mijn financiën in kaart brengen?

Een belangrijke factor om ook rekening mee te houden is de regio waarin je wil gaan zoeken. Je kan dit heel concreet maken door te gaan bepalen hoe ver je van het centrum wil zitten, of dat op fiets- of wandelafstand moet zijn, hoe dicht de winkels moeten zijn,… Zo kan je gerichter zoeken naar woningen die écht passen bij jouw noden en verwachtingen.


Beluister of bekijk aflevering 11 van Immo Talks via Spotify of YouTube.

Meer tips over de aankoop van jouw droomwoning? Download hier de gratis gids “In 13 stappen naar je eerste woning”: https://rebrand.ly/eerstewoning